Wereldkampioenschap
21 juli 1927

Fout melden

Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg is zonder twijfel een van de meest prestigieuze wedstrijden van het wielerseizoen. De winnaar mag zich een heel jaar de beste wielrenner ter wereld noemen en pronken met de regenboogtrui. Daarnaast is het de enige jaarlijkse wegwedstrijd bij de profs die in landenteams wordt gereden.

Het eerste wereldkampioenschap wielrennen op de weg werd in 1927 gewonnen door de Italiaan Alfredo Binda op het circuit van de Duitse Nurburgring. Al van bij de eerste organisatie werd er in landenteams gereden en dat zorgt steeds voor een extra dimensie. Concurrenten waar je als renner een heel seizoen lang tegen hebt gestreden worden plots voor 1 wedstrijd ploeggenoten. Dat zorgt elk jaar weer voor heel wat speculatie over het wedstrijdverloop, maar ook voor commotie want bij de toplanden moet er een strenge selectie gemaakt worden. Er is er altijd wel ergens een topper die wordt thuisgelaten omdat hij niet in de vooropgestelde ploegtactiek past. In de kranten en op de wielersites wordt de spanning de laatste week voor een WK dan ook telkens opgebouwd als voor geen andere eendagswedstrijd.
Op de dag van de wedstrijd hangt er een speciale spanning in de lucht bij de echte wielerliefhebbers. In de wedstrijd is daar niet meteen veel van te merken, want een WK heeft vaak een vast patroon.
In schril contrast met de strenge selecties bij de toplanden staan de selecties van de meer exotische landen, waar er renners aan de start komen die vaak nog nooit in Europa op topniveau gereden hebben. Het zijn dan ook die renners die de eerste helft van de wedstrijd kleuren. In het tweede deel van de wedstrijd sturen de toplanden dan meestal enkele renners voorop om de wedstrijd hard te maken.
De echte wedstrijd barst pas los in de laatste ronden en is op het einde vaak een tactisch steekspel tussen de sterkste renners. Niet zelden krijgt een favoriet daar onverwacht hulp van een buitenlander, die de rest van het jaar wel in dezelfde merkenploeg rijdt.
Dit alles maakt het wereldkampioenschap tot een van de meest populaire wielerwedstrijden en er zijn dan ook tal van verhalen opgetekend...