Omloop Het Nieuwsblad
25 maart 1945

Fout melden

De openingsklassieker van het Noord-Europese wielerjaar is traditiegetrouw de Omloop Het Nieuwsblad. Er staat meestal een sterk deelnemersveld aan de start en in combinatie met de vaak nog gure weersomstandigheden en de passage langs de Vlaamse Ardennen zorgt dat bijna altijd voor een grote naam op de erelijst.

Deze wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1945 als de Omloop van Vlaanderen, door de krant 'Het Volk'. Zoals nog vaak zou gebeuren was de eerste winnaar een Belg: Jean Bogaerts. Die eerste editie kwam er nadat de redactie van de progressieve krant 'Het Volk' vond dat de Ronde van Vlaanderen zijn geloofwaardigheid had verspeeld. Die Ronde van Vlaanderen was immers als enige wedstrijd tijdens de 2e wereldoorlog georganiseerd gebleven. Organisator 'Het Nieuwsblad' kreeg dan ook het verwijt te gecollaboreerd te hebben. Op 25 maart 1945 werd daarop de Omloop van Vlaanderen georganiseerd. De oorlog was echter nog niet helemaal gedaan en pas enkele uren voor de start krijgt de organisatie groen licht van het bevrijdingsleger. Onder druk van 'Het Nieuwsblad' wijzigde de wedstrijd in 1947 dan van naam naar 'Omloop Het Volk', zodat er niet langer verwarring kon zijn met de Ronde. De vete tussen beide kranten bleef echter zeer lang bestaan en tot diep in de jaren '90 bericht 'Het Nieuwsblad' en met hen vele andere Belgische kranten over 'Gent-Gent'. De wedstrijd werd traditioneel gereden als een grote lus door de Vlaamse Ardennen die vertrok en aankwam in Gent. Later kwam de wedstrijd echter aan in Lokeren, om dan vanaf 2008 terug te keren naar de aankomstplaats in Gent. In 2008 werd de organiserende krant ‘Het Volk’ ironisch genoeg overgenomen door de krant ‘Het Nieuwsblad’ en dus werd de naam van de wedstrijd in 2009 herdoopt naar ‘Omloop Het Nieuwsblad’.
De wedstrijd is de traditionele opener van het Belgische (en Noord-Europese) wielerseizoen en een eerste waardemeter voor de klassieke renners. Dit gegeven geeft de wedstrijd net dat beetje extra status waardoor het bijna altijd een topper is die uiteindelijk de wedstrijd wint. Er zijn 3 renners die de wedstrijd 3 keer op hun palmares mochten bijschrijven: Ernest Sterckx (1952, 1953 en 1956), Joseph Bruyère (1974, 1975 en 1980) en meer recent Peter Van Peteghem (1997, 1998 en 2002). Bij de dubbele winnaars vinden we onder andere grote namen als Eddy Merckx, Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck, Eddy Planckaert (zie foto bovenaan), Johan Museeuw en Philippe Gilbert terug.