Kuurne-Brussel-Kuurne
15 mei 1945

Fout melden

De tweede wedstrijd van het Belgische openingsweekend is sinds lange tijd Kuurne-Brussel-Kuurne. Aangezien de wedstrijd vaak als de herkansing voor de Omloop Het Nieuwsblad wordt gezien is het toch altijd interessant om te kijken wie zich kan herpakken en wie er dringend nog wat moet gaan bijtrainen...

Kuurne-Brussel-Kuurne werd voor het eerste georganiseerd in 1945 onder de naam ‘Omloop van Kuurne’. Organisator was de wielerclub ‘Sportingclub Kuurne’, die voor de oorlog ook al enkele kermiskoersen had georganiseerd. In 1946 veranderde de wedstrijd in een stad-tot-stad wedstrijd en ze werd dan ook hernoemd naar Brussel-Kuurne. Hierbij werd er van de zetel van hoofdsponsor ‘Het Nieuwsblad’ in Brussel naar Kuurne gereden.
Omdat de organiserende wielerclub liever de start ook in het eigen Kuurne had werd de wedstrijd uiteindelijk in 1947 gewijzigd naar de huidige formule: Kuurne-Brussel-Kuurne. Er werd dat jaar ook voor de eerste keer over een aantal hellingen in de Vlaamse Ardennen gereden, onder andere de Oude Kwaremont zat zo voor het eerst in het parcours.
Tot dan werd de wedstrijd nog in de maand juni verreden, maar dat veranderde in 1949. Sindsdien wordt de wedstrijd steeds in het openingsweekend, de dag na de Omloop Het Volk gereden. Ze wordt dan ook algemeen als het kleine broertje van de Omloop Het Volk beschouwd. Het deelnemersveld is vaak hetzelfde als in de Omloop, maar het wedstrijdverloop veelal compleet anders. De winnaars van daags voordien zijn meestal al voldaan, terwijl de verliezers uit zijn op revanche en er alles aan willen doen om hun falen recht te zetten. Er heeft dan ook nog nooit iemand de dubbel Omloop Het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne in hetzelfde jaar gewonnen.
De wedstrijd vertrekt zoals de wedstrijdnaam al zegt in Kuurne en gaat dan richting Brussel. Tegenwoordig rijdt men niet meer tot echt in Brussel, maar keert men al iets iets vroeger terug. Op de terugweg worden dan een aantal hellingen uit de Vlaamse Ardennen aangedaan zoals Kanarieberg, Oude Kwaremont, Tiegemberg Cote du Trieu en Nokereberg. In Kuurne worden dan nog 2 plaatselijke rondes afgelegd. Door deze plaatselijke rondes ligt de laatste beklimming meestal op zo’n 50 kilometer van de aankomst. In Kuurne-Brussel-Kuurne speelt dan ook het weer vaak een belangrijke rol om de zwaarte van de wedstrijd te bepalen.
Vermits er na de hellingen van de Vlaamse Ardennen nog een heel eind is af te leggen kan de wedstrijd dan nog alle kanten uit. Indien er nog een sprinter met een sterke ploeg in het peloton aanwezig is, is de kans op een massaspurt erg groot. Hoe zwaarder de (weers)omstandigheden echter zijn, hoe feller de slijtage in het peloton en hoe groter de kansen voor de vluchters worden.
De eerste winnaar in 1945 was Valère Ollivier. Hij herhaalde die overwinning nog eens in 1950 en is daarmee nog steeds mede-recordhouder wat betreft het aantal overwinningen. Het lijstje met renners die de wedstrijd 2 maal wisten te winnen is sindsdien echter fameus aangedikt: Leon Van Daele, Jef Planckaert, Roger De Vlaeminck, Walter Planckaert, Frans Verhaegen, Jan Raas, Hendrik Redant, Johan Museeuw, Andrei Tchmil, Steven de Jongh, Tom Boonen.