Rik Verbrugghe wint de Giro-proloog van 2001
19 mei 2001

Fout melden

Rik Verbrugghe won in 2001 verrassend de proloog van de Giro d’Italia, voor alle topfavorieten. Hij was de eerste Belg sinds 23 jaar om de roze trui aan te trekken. Fysiek was hij die dag misschien niet de allerbeste, maar dankzij het tactische plan van sportdirecteur Claude Criquielion maakten de andere renners geen kans.

Voor Rik Verbrugghe was 2001 het jaar van de grote doorbraak. Vroeg op het seizoen won hij al het Internationaal Wegcriterium en enkele weken later volgde de Waalse Pijl. Voor het eerst zou de lotto-ploeg dat jaar aan de Giro d’Italia deelnemen en met een Verbrugghe in vorm mikten ze op een etappezege. Rik Verbrugghe was de regerende Belgisch kampioen tijdrijden en hij werd binnen zijn ploeg dan ook als kopman uitgespeeld voor de proloog.
Het parcours voor de proloog lag langs de Adriatische kustlijn tussen Montesilvano en Pescara, er moest 7,6 kilometer worden afgelegd in een rechte lijn over licht dalende wegen. Voor de overwinning keek men vooral naar de favorieten als Abraham Olano, Paolo Savoldelli, Dario Frigo of Jan Ullrich.
Lotto-ploegleider Claude Criquielion was al enkele dagen ter plaatse en had gemerkt dat de wind telkens rond 6u ging liggen, dat zou ongeveer in het midden van het deelnemersveld van de tijdrit zijn. In tegenstelling tot het gebruikelijke later starten van de beste tijdrijders liet hij Verbrugghe dan ook erg vroeg vertrekken om optimaal te profiteren van de meewind.
Die tactiek loonde, want Verbrugghe bleek die dag ook nog eens over superbenen te beschikken. Hij vertrok op een verzet van 55x16, om na 500m op topsnelheid te komen en de rest van de tijdrit in rechte lijn af te werken op een monsterverzet van 55x11. Zijn tijd van 7 minuten 44 seconden bleek enkele uren later goed te zijn voor de overwinning. Dario Frigo wist de schade nog het meest te beperken, maar ook hij kwam 8 seconden tekort. Niet verwonderlijk overigens, want met een gemiddelde snelheid van 58,9 km/u verpulverde Verbrugghe meteen ook het record van Chris Boardman (55,15 km/u) van de snelste tijdrit ooit in een grote wielerronde. Vermits het een proloog betrof mocht Verbrugghe ook de roze leiderstrui aantrekken. Hij was de eerste Belg sinds Johan Demuynck (die de Giro toen ook won) in 1978, die de roze leiderstrui nog eens mocht aantrekken.De roze droom van Rik Verbrugghe zou nog enkele dagen duren, maar in de 4e rit kwam hij al vroeg ten val en de krachten die hij daar verspeelde zou hij later in de rit op de slotklim tekort komen. Hij verloor meer dan 4 minuten en dus ook de leiderstrui aan Dario Frigo.
Later dat jaar zou hij nog de 15e etappe in de Tour de France winnen. Ook in de Giro zou hij nog terugkomen om te winnen. In 2002 en 2006 won hij er telkens de 7e rit.