De Vuelta van Freddy Maertens
15 mei 1977

Fout melden

Freddy Maertens behoorde tot de absolute topsprinters en was tevens een sterk tijdrijder. Daarnaast is hij een van de weinige sprinters die erin slaagden om een grote wielerronde te winnen. In de Vuelta van 1977 stak hij met kop en schouders boven de tegenstand uit, hij won 13 van de 19 etappes en droeg van begin tot einde de leiderstrui...

In 1976 werd Freddy Maertens wereldkampioen in Ostuni. Van de vloek van de regenboogtrui leek Maertens echter geen last te hebben in die eerste maanden van 1977. Na overwinningen in de Omloop Het Volk en 5 ritten + het eindklassement in Parijs-Nice was hij zijn seizoen al goed begonnen. In de Vuelta a España van dat jaar vond hij niet toevallig een wielerronde terug die perfect op zijn maat gesneden was.
De Vuelta werd in die jaren door veel renners als voorbereiding op de Giro d’Italia beschouwd. De organisatie had dan ook te kampen met een teruglopend deelnemersveld. Om de Flandria-ploeg aan te trekken, de topploeg waar ook Maertens voor reed, had de organisatie de nadruk vooral op sprintetappes en tijdritten gelegd. Enkel de laatste week stonden er enkele bergritten op het programma.
Met winst in de proloog maakte Maertens meteen duidelijk dat hij de grote favoriet was. In de massasprints was hij bijna niet te kloppen en dankzij de bonificatieseconden diepte hij zo dag na dag zijn voorsprong nog uit. Al na de 2e rit werd er in de Spaanse kranten geklaagd over een gebrek aan spanning in de Vuelta. Ook de individuele tijdrit die nog op het programma stond won hij. Toen in de laatste week de bergritten eraan kwamen had hij voldoende voorsprong op de pure klimmers om de oranje leiderstrui te behouden. Hij won die Vuelta maar liefst 13 van de 21 etappes, een record dat nooit meer geëvenaard zou worden. Hij droeg ook van de eerste tot de laatste dag de oranje leiderstrui en won uiteraard ook het puntenklassement.
Met groot machtsvertoon mocht Maertens zo de Vuelta op zijn palmares bijschrijven.
Maertens zelf was hier niet zo van onder de indruk getuige zijn reactie na afloop:

“De Vuelta was een goede training voor mij. Ik vertrek nu naar de Giro in een betere conditie dan mijn concurrenten.”

Zo bleek ook, want hij won al snel 7 ritten in de Giro d’Italia, die in die tijd vlak na de Vuelta gereden werd, maar werd dan gestopt door een val waarbij hij zijn pols brak...