Marcel Molines
22 december 1928

Fout melden

Marcel Molines is de eerste Afrikaanse ritwinnaar in de Tour de France. Hij won de rit naar Nîmes in 1950. Nochtans kreeg hij hier nooit de aandacht voor die hij verdiende, want in diezelfde rit ging Abdel Kader Zaaf met alle aandacht lopen...

Marcel Molines was in de jaren ‘50 een van de Algerijnen die naar Frankrijk kwamen om hun geluk te beproeven in het wielrennen. Dat was niet zo bijzonder want in die tijd was Algerije nog een kolonie van Frankrijk. Hij was van al die Algerijnen degene die het grootste succes behaalde, door in 1950, als eerste Afrikaan een rit in de Tour de France te winnen. De Tour werd toen nog in landencompetities gereden en in 1950 kwam er zo een team met allemaal renners uit de Franse Noord-Afrikaanse kolonies aan de start. Hierin reden 4 Algerijnen en 2 Marokkanen mee. Het team werd geleid door Vincent Salazar, die zich steeds op luidruchtige wijze liet gelden. In de eerste ritten trokken de Noord-Afrikanen telkens in de aanval zonder resultaat. In de 13e rit tussen Perpignan en Nîmes trokken er al vroeg in de wedstrijd opnieuw 2 Noord-Afrikaanse renners in de aanval: de Algerijnen Abdel Kader Zaaf en Marcel Molines. Het was die dag verschrikkelijk heet en het peloton maakte geen aanstalte om de achtervolging snel in te zetten. Hun voorsprong liep dan ook op naar meer dan 20 minuten.


Marcel Molines en Abdel Kader Zaaf in hun roemruchte ontsnapping

Zo’n 20km voor de aankomst viel Abdel Kader Zaaf weg en zo bleef Molines alleen over. Hij won met iets meer dan 4 minuten voorsprong op wat overbleef van het peloton. In dat peloton hadden de klassementsmannen ook voor serieuze verschillen gezorgd. Ferdy Kübler, Stan Ockers en Marcel Hendrickx waren ontsnapt en zetten de Franse kopman Louison Bobet op meer dan 4 minuten. Marcel Molines mocht dan wel de eerste Afrikaanse ritwinnaar zijn in de Tour, hij kreeg er nooit de aandacht voor die hij eigenlijk verdiende. De volgende dag stond immers niet hij, maar wel zijn medevluchter Abdel Kader Zaaf in alle kranten. Het klein beetje aan puur sportieve aandacht die er nog te besteden viel ging verder volledig naar de offday van Bobet... Na zijn wielercarrière werd hij taxi-chauffeur en hij bleef nog altijd fietsen voor zijn plezier. In de jaren ‘80 reed hij zo nog mee in het Veteranencircuit en in 1989 werd hij naar verluidt zelfs nog Europees Kampioen in de categorie ouder dan 60 jaar.